Ουζμπεκιστάν, Καρακαλπακστάν

Tweet

Ημερομηνίες: 25/12/2017 έως 04/01/2018 (11 μέρες)
Τιμή από: 1190€
Περιοχή: Ασία - Ωκεανία
Είδος: Ανάπαυση - Απόδραση, Μεγαλουπόλεις, Χριστούγεννα

Περιγραφή

Πτήσεις Turkish Airlines/ωράρια:

Αθήνα-Κων/πολη    15.35–17.05
Θεσ/νίκη-Κων/πολη 09.40–11.00
Κων/πολη-Τασκένδη 18.25-00.40

Τασκένδη-Κων/πολη 08.15-11.35
Κων/πολη-Θεσ/νίκη 19.10-20.30
Κων/πολη-Αθήνα    13.10-14.35 


Ημέρα 1:  Αθήνα /Θεσσαλονίκη – Τασκένδη

Αναχώρηση    για την Τασκένδη μέσω ενδιάμεσου σταθμού, την πρωτεύουσα της ανεξάρτητης Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν, διπλά περίκλειστης χώρας της κεντρικής Ασίας, πάνω στο "δρόμο του μεταξιού" και μία από τις 5 πρώην Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης που απέκτησαν την ανεξαρτησία τους μετά την κατάρρευση του Σοβιετικού  καθεστώτος.

Ημέρα 2: Τασκένδη

Άφιξη νωρίς τα ξημερώματα, μεταφορά και άμεση τακτοποίηση στο ξενοδοχείο για διανυκτέρευση στην ''πόλη του ψωμιού'', προσωνύμιο που απέκτησε στα χρόνια της μεγάλης πείνας της Ρωσίας  1920-21. Μετά το πρόγευμα ξεκινάμε τη ξενάγησή μας  στην Τασκένδη ''πόλη της πέτρας'' όπως μεταφράζεται από την τούρκικη λέξη  Τash=πέτρα και την περσική  Κent=πόλη. Πολυεθνική, όπως και το όνομά της άλλωστε φανερώνει. Το μωσαϊκό των κατοίκων της, που εκπλήσσει τους επισκέπτες της, μαρτυρά την ιστορία της γεμάτη ανατροπές, ενώ η γλώσσα τους αποδεικνύει ότι όλοι οι λαοί που πέρασαν άφησαν το πολιτιστικό χνάρι τους σε όλη τη χώρα. Οι Πέρσες νομάδες που κατείχαν την περιοχή από την πρώτη χιλιετία πΧ, έδωσαν την σκυτάλη, τον 7ο αιώνα μΧ ,στους Άραβες και το Ισλάμ, που τους διαδέχθηκαν οι Τούρκοι και αυτούς οι Μογγόλοι του Τζένκινς Χαν που την κατέστρεψαν την  ολοσχερώς το 1219 μΧ. Οι Τιμουρίδες Μογγόλοι δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με τη πόλη, ενώ οι Ουζμπέκοι ,τούρκικη φυλή νομάδων ιδρύουν τη δυναστεία των Σιαμπανιδών και η Τασκένδη ανθεί και πάλι από το εμπόριο στο δρόμο του μεταξιού. Τα φυσιογνωμικά τους χαρακτηριστικά δείχνουν τις επιμειξίες με τους Τατάρους Μογγόλους, ενώ οι Ρώσοι κάτοικοι της είναι είτε απόγονοι των πρώτων Ρώσων, που η νίκη τους στο ΄΄μεγάλο παιχνίδι’’ γεωπολιτικής ισχύος τους έφερε στα χανάτα που έγιναν ρώσικα προτεκτοράτα αρχές του 19ου αιώνα, είτε μεταφέρθηκαν την εποχή του Στάλιν στα πλαίσια εκρωσισμού των σοβιετικών επαρχιών. Μπορεί η πόλη να μην έχει πολλά διασωθέντα μνημεία λόγω του μεγάλου σεισμού το 1966 όμως εκπλήσσει ευχάριστα με τα πολλά πάρκα, τις μεγάλες λεωφόρους τα μοντέρνα κτίρια. Στην ξενάγηση που ακολουθεί στην  παλιά πόλη, θα επισκεφθούμε το αρχιτεκτονικό συγκρότημα Χαζράτ Ιμαμ στου οποίου τη μεντρέσα Barak Khan φυλάσσεται το κοράνι του Osman, ένα από τα πρώτα χειρόγραφα ,γραμμένο αμέσως μετά το θάνατο του προφήτη Μωάμεθ και φυλασσόμενο για αιώνες στο χαλιφάτο της Βαγδάτης απ’ όπου ο Ταμερλάνος το έφερε στο Ουζμπεκιστάν. Ακολουθεί η επίσκεψη μας στο Χοσρου Βazaar, που βρίσκεται στην ίδια θέση από τον 9ο αιώνα όταν όλες οι πύλες της πόλης οδηγούσαν εδώ που σήμερα  στέκει ανακαινισμένο μεν, διατηρώντας δε τα στοιχεία της αρχικής ανατολίτικης αρχιτεκτονικής. Εδώ πωλούνται τα  προϊόντα της Κ. Ασίας. Στη συνέχεια θα κλείσουμε  την μέρα μας  με την επίσκεψη στο Εθνολογικό μουσείο για να πάρουμε μια γεύση από το πολιτιστικό και ανθρωπογεωγραφικό μωσαϊκό, όχι μόνο του Ουζμπεκιστάν αλλά  της ευρύτερης περιοχής  της Κ Ασίας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 3:Τασκένδη – Σαμαρκάνδη

Σήμερα θα επισκεφθούμε το καινούργιο κομμάτι της πόλης με την πλατεία ανεξαρτησίας, την πλατεία θεάτρου αλλά και την πλατεία του Ταμερλάνου, το μουσείο καλών και εφαρμοσμένων τεχνών και το σταθμό  μετρό της Τασκένδης. Συνεχίζουμε το ταξίδι στην Κ. Ασία αφήνοντας την Τασκένδη για να οδηγηθούμε στην Σαμαρκάνδη, που από το 2001 ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της  UNESCO.Μετά από διαδρομή περίπου τεσσάρων ωρών κατευθυνόμενοι νοτιοδυτικά, όπως ο δρόμος των καραβανιών φθάνουμε στη θρυλική Σαμαρκάνδη τα Μαράκαντα η Μαρακάνδη του Μ, Αλεξάνδρου, στην αυλή του Ταμερλάνου, που την έκανε πρωτεύουσα του και την ανέδειξε σε παγκόσμιο πολιτιστικό κέντρο, εξωραΐζοντας την με κτήρια που σχεδίασαν και έκτισαν οι καλύτεροι τεχνίτες- αιχμάλωτοι των κατακτημένων χωρών. Η βραδινή εικόνα των φωτισμένων μνημείων της πλατείας Registan δύσκολα περιγράφεται και ακόμη πιο δύσκολα ξεχνιέται. Δείπνο και διανυκτέρευση στην πόλη που επισκέφθηκε ο Καλβίνο, Ισπανός διπλωμάτης αρχηγός της διπλωματικής αποστολής που έστειλε ο Ερρίκος Γ, βασιλιάς της Καστίλης της Ισπανίας το 1403, για να γνωρίσει και  συμμαχήσει με τον θρυλικό Ταμερλάνο τον ισχυρό άντρα της εποχής. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 4: Σαμαρκάνδη

Η πόλη αρχίζει να ξετυλίγεται σαν ανατολίτικο παραμύθι, αποκαλύπτοντας στο φως της ημέρας την περίφημη πλατεία Ρετζιστάν στολισμένη με τα ιδιαίτερης ομορφιάς μνημεία της, τις μεντρεσες  της Ulug Beg, Sher Dor  και την  Tilla Kari ''την στολισμένη με χρυσό''. Η ξενάγηση συνεχίζεται με το αρχιτεκτονικό συγκρότημα Gur Emir όπου βρίσκονται  οι τάφοι των δύο γιων και δύο εγγονών του Ταμερλάνου καθώς και το κενοτάφιο του ιδίου. Το Ταζ Μαχάλ και το μαυσωλείο του Χουμαγιούν στο Δελχί, κτισμένα από τη δυναστεία των Τιμουριδών που κυβέρνησε τη Β. Ινδία, είχαν πρότυπο αυτό το μαυσωλείο  που ο λεπτοδουλεμένος τρούλος του και όλο το μνημείο σαν τουρμπάνι, τέλεια κεντημένο με γαλάζια τυρκουάζ και σμαραγδί πλακάκια θα μας μαγέψει. Στο τέμενος της πρώτης συζύγου του Ταμερλάνου της όμορφης Μπιμπί - Χανούμ θα μας φέρει η περιήγησή μας, περνώντας και  από το Siab Βazaar  όπου και  θα δοκιμάσουμε κάποιο από τα 17 φημισμένα είδη ψωμιού της Σαμαρκάνδης, που ανταγωνίζεται τους φουρνάρηδες της Τασκένδης .Θα κατανοήσουμε  τη σχέση που συνδέει τους 3 μεγάλους αστρονόμους ,τον Ίππαρχο τον Ρόδιο (190-120 π.Χ) θεωρούμενο και ως κατασκευαστή του μηχανισμού των Αντικυθήρων, τον Πτολεμαίο από την Αλεξάνδρεια (100-160 μΧ) που έγραψε την αλμαγέστη δηλ. Η μεγίστη και τον Όυλουγκ Μπεγκ, τον Μεγάλο πρίγκιπα, εγγόνο αγαπημένο του Ταμερλάνου(1394-1449), όταν η συνέχεια της ξενάγησης μας φέρει στο ομώνυμο αστεροσκοπείο του  που καταστράφηκε το 1449 και ανακαλύφθηκε το 1908. Το φως του δειλινού φωτίζει μαγικά το σύμπλεγμα των είκοσι  μαυσωλείων, έργα τέχνης, στην νεκρόπολη Σαζι-Σίντα  και λίγο πριν επισκεφθούμε τον λόφο της Αφροσιάμπ όπου γεννήθηκε η Σαμαρκάνδη και το μαυσωλείο του προφήτη Δανιήλ. Τέλος την Ουζμπέκικη φιλοξενία θα βιώσουμε με το δείπνο μας σε σπίτι ντόπιων.

Ημέρα 5: Σαμαρκάνδη – Σαχριζάμπζ - Μπουχάρα  

Μετά το πρωινό θα ξεκινήσουμε για την Μπουχάρα. Η στάση μας όμως στην Σαχριζάμπ, την γενέτειρα του Ταμερλάνου χρωματίζει την ημέρα μας. Όταν σταθούμε ανάμεσα στους δύο μεγαλοπρεπείς και ύψους 36μ πύργους της πύλης του Λευκού Παλατιού- Ακ Σαράι, που χτιζόταν επι 20 χρόνια, θα συμφωνήσουμε ότι σωστά επέλεξε για οικόσημό του, πρώτος αυτός στην ιστορία, τους τρείς  ολυμπιακούς κύκλους να συμβολίζουν την εξουσία του πάνω στις τρεις ηπείρους του τότε γνωστού κόσμου. Το συγκρότημα Dor -ut Τiovall με το μαυσωλείο του Σούφι πνευματικού πατέρα του Ταμερλάνου και το τζαμί με τον Μπλε Θόλο Kok Gumbaz κλείνουν τη ξενάγηση στη Σαχριζάμπ. Άφιξη στη Μπουχάρα. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 6: Μπουχάρα.

Μετά το πρωινό μας αρχίζει η ξενάγηση στην "ευγενική και αρχοντική Μπουχάρα" χτισμένη σε λόφο λατρείας αρχαίων Ζωροαστρών, με 360  τζαμιά και 11 μεντρεσέδες... γιατί ''η γνώση είναι το καθήκον κάθε πιστού»,  όπως γράφει η ρήση του Ουλούγκ Μπεγκ, που τη Μπουχάρα ανέδειξε σε πολιτιστικό κέντρο της κεντρικής Ασίας. Σταυροδρόμι καραβανιών, στο δρόμο του μεταξιού, με τα θολωτά παζάρια και  παράδεισο λαϊκών παραδοσιακών χειροτεχνημάτων για τον σύγχρονο επισκέπτη. Διαθέτει πάνω από δεκαέξι  Καραβάν Σαράι, όπως  το ''Ντιβαν Μπεγκι'' στο οποίο και θα ξεναγηθούμε, αρχικά  χώρος περισυλλογής των σούφι της πόλης, αργότερα καραβάν σαράι και τελικά μεντρεσές με τεχνητή λιμνούλα την Lyabi Hauz. Στην αυλή του καραβάν σαράι θα μας φέρει το απόγευμα η ξενάγησή μας για να απολαύσουμε μια παράσταση παραδοσιακών χορών και λαϊκών ενδυμασιών. Το τζαμί Μπόλο Χάουζ είναι μια σκέτη ζωγραφιά, με αψιδωτούς νάρθηκες, μιχράμπ φιλοτεχνημένα σαν δαντέλα, καθιστές βεράντες «ιβάν» και ξύλινες κιονοστοιχίες που στεφανώνονται με λαξευτές σταλακτιτικές κόγχες Το μαυσωλείο των Σαμανιδών του 9ου αιώνα - χώρος που, χρόνια θαμμένος στο χώμα - διατήρησε την λιτή ομορφιά των Σελτζουκικων έργων. Το μοναδικό Τσορ Μινόρ με τους τέσσερις μιναρέδες του υπήρξε βιβλιοθήκη των σπουδαστών το 1807.Και βέβαια δεν θα ήταν ολοκληρωμένη η εμπειρία μας στην Μπουχάρα,  αν δεν περιλάμβανε και την επίσκεψη στο παζάρι την ανακαινισμένη σκεπαστή αγορά της πόλης, όπου κάτω από αλλεπάλληλες «κουπόλες» βρίσκονται τα παζάρια των συντεχνιών. Το απόγευμα θα απολαύσουμε μια παράσταση με μουσική, χορό και επίδειξη των εθνικών τοπικών ενδυμασιών.   Και οι ανατολίτικες  εμπειρίες μας συνεχίζονται αφού για  το δείπνο μας θα είμαστε φιλοξενούμενοι  μιας Ουζμπεκικής οικογένειας... επειδή η ζωή είναι ένα Καραβάν Σαράι.

Ημέρα 7: Μπουχάρα – Χίβα

Αναχώρηση οδικώς για την Χίβα . Μια μοναδική ευκαιρία να ζήσουμε αυθεντικές εικόνες της κεντρασιατικής υπαίθρου, όπως τα γυμνά τοπία που «κοσμούνται» από νομαδικές σκηνές Τουρκομάνων, κοπάδια συμβατικής κτηνοτροφίας και καμηλών, διάσπαρτα κοντά στο ρου του Αμού Νταρία, του ποταμού Όξου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Συνεχίζουμε   διαμέσου των ερήμων  Κιζίλ Κουλ που σημαίνει Κόκκινη Άμμος και Καρά Κουμ - Μαύρη ‘Άμμος. Άφιξη στην  Χίβα, την πόλη που ως το 1920 ήταν το μεγαλύτερο σκλαβοπάζαρο της Κ. Ασίας. Οι Ρώσοι νεαροί, λόγω σωματότυπου κόστιζαν πιο ακριβά από τους ντελικάτους Πέρσες και ο χάνος της Χίβα κρατούσε φόρο 20% για κάθε σκλάβο που έμπαινε στη πόλη. Μεταφορά στο ξενοδοχείο δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 8:  Χίβα

Η σημερινή μέρα είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένη  στην Χίβα που επί αιώνες υπήρξε η πρωτεύουσα του Εμιράτου της Χορεσμίας και έπεσε κατά την επέλαση του τσαρικού στρατού. Η περιήγηση μας στα καλντερίμια της πόλης μας ανακαλύπτει την αύρα της εξωτικής Ανατολής, στην περσοσαρακηνή της φυσιογνωμία. Οικίες με βαριές, σκαλιστές πορτοσιές, στρυμωγμένες ανάμεσα σε τζαμιά, μεντρέσες, χάνια, χαμάμ, καραβάν σεράι, σκεπαστά παζάρια, και παλάτια δερβίσηδων με υπέροχους μιναρέδες με λείες επιφάνειες, καθαρή οβάλ γραμμή, διακοσμητικούς δακτύλους και εμαγιέ επενδύσεις σε αποχρώσεις τιρκουάζ, λαδί, γκρι, μπλε και σμαραγδί. Ανάμεσα τους και ο περίφημος Ημιτελής Μιναρές. Αν είχε ποτέ αποπερατωθεί θα ήταν σήμερα η δεσποτική σιλουέτα της πόλης. Το ενδιαφέρον μας απογειώνεται καθώς μια-μια ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια μας οι ομορφιές της πόλης: το συγκρότημα Παχλεβί Μαχμούντ, με τις στρογγυλές κουπόλες του,  η ιδιαίτερη πρόσοψη του φρουρίου Κούνια Αργκ, ο Μιναρές και η Μεντρέσα του Ισλάμ Χότζα, τα χαμάμ του Ανουσα Χαν, το Καραβάν Σεράι του Αλα Κούλι Χαν,   τι να πρωτοθαυμάσουμε!  Το βράδυ θα απολαύσουμε ένα παραδοσιακό φολκλορικό σώου με δείπνο στο Toza Bog Palace, που υπήρξε το  θερινό Παλάτι των Εμίρηδων της Χίβα.

Ημέρα 9:  Χίβα – Νουκούς

Σήμερα θα μεταφερθούμε οδικώς στη πόλη Νουκούς χτισμένη από τον νομαδικό λαό των στην μέση της ερήμου.

"Όλοι οι πολιτισμοί είναι μακρινοί συγγενείς διότι πηγάζουν από τον άνθρωπο",  Ρήση του Al Birunι (973-1048), φιλόσοφος και επιστήμονας, του οποίου το όνομα φέρουν ένας αστεροειδής και ένας κρατήρας της σελήνης, γεννήθηκε στη πόλη Kath, μετανομασθεισα προς τιμή του, Μπιρουνί, το 1957 και βρίσκεται 55 χλμ από τη Χίβα καθοδόν για τη Νουκούς, πρωτεύουσα του αυτόνομου σήμερα Καρακαλπακστάν.

Καθοδόν και  περνώντας στις παρυφές της ερήμου Kkyzylkum με τους κόκκινους αμμόλοφους ,θα σταθούμε για να επισκεφθούμε τα ερείπια δύο κάστρων της ερήμου του 3ου και 4ου αιώνα μΧ αλλά και θα  φωτογραφηθούμε στον ποταμό Αμου Ντάρια, τον Ωξό ποταμό που πέρασε ο Μέγας Αλέξανδρος φθάνοντας στην Υπερωριακή χώρα. Η σημερινή διαδρομή, μας αποζημιώνει με το μοναδικό μουσείο Καλών Τεχνών Savitsikiy και τη μοναδική συλλογή του έργων Αβαν Γκαρντ, που θα επισκεφθούμε μόλις φτάσουμε στην πόλη. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 10: Νουκούς – Τασκένδη

Σήμερα θα μεταφερθούμε αεροπορικώς πίσω στην Τασκένδη. Άφιξη και μεταφορά στο ξενοδοχείο. Χρόνος για να περπατήσουμε στην  πρωτεύουσα για τελευταία φορά. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 11: Τασκένδη – Αθήνα/Θεσσαλονίκη.

Μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση για την Αθήνα.

Το ταξίδι περιλαμβάνει:


Έξτρα χρεώσεις

ΦΟΡΟΙ :690€